Nyhet

Fottur i Kappadokia

Apollo i samarbeid med
Kappadokias dype dalganger og spesielle, eroderte naturskulpturer byr på eventyrlike vandringer i omgivelser som like gjerne kunne vært surrealistiske kunstinstallasjoner. I denne forunderlige regionen har mennesker i årtusener bygget klippekirker, klippeklostre, sammentrengte landsbyer og underjordiske byer som vi besøker på våre fotturer. 

Høydepunkter

  • Bytur i Ankara
  • Fotturen i Ihlaradalen
  • Grottebyen i Göreme
  • Fotturen i Rödadalen
  • Fotturen til Mustafapasa

Reisefakta

Land: Tyrkia

Reisetype: Fotturer - vanskelighetsgrad 2, middels

Reiselengde: 8 dager

Størrelse på gruppen: 15-21 personer

Visum kreves : Ja (Klikk for detaljer)

Inkludert i alle våre reiser

  • TEMAs reiseledere
  • Nøye utvalgte fly & hotell
  • Utvalgte måltider
  • Inngangsbilletter ifølge program
  • Sikkerhet gjennom reisegaranti

Viktig om reisen

Dagsprogram
2020

Dag 1 - Ankomst til Ankara

Flyet til Ankara går via Istanbul, der vi bytter fly. I Ankara venter reiseleder og buss, for kort transfer til hotellet. Flytidene kan variere under sesongen. Etter innsjekking er resten av dagen ledig frem til en felles middag.

Dag 2 – Anatolias sivilisasjoner og Ihlaradalen

Morgentimene i Ankara egnes først til det moderne Tyrkias fader og det imponerende gravmonumentet Kemal Atatürk Mausoleum. Deretter fortsetter vi til et av Tyrkias uten tvil mest interessante museum, Museet over Anatolias Sivilisasjoner, som er en perfekt introduksjon av Anatolias meget komplekse historie av folkevandringer og høykulturelle sivilisasjoner.

Etter lunsj forlater vi Tyrkias hovedstad og begynner bussreisen til Kappadokia, der vi ankommer sent på ettermiddagen. Etter innsjekking på hotellet blir det litt ledig tid før middagen.

Dag 3 – Vandring og Grottekirken i Selime

I dag starter vi vår første vandring. Veien vi har valgt går fra Ihlara til Belisirma i den vakre Ihlararavinen, Kappadokias dypeste, utgravd av elven Melendiz, som slingrer seg i hele sin lengde, 14 km, gjennom et fantasifremkallende og meget vakkert landskap, full av historie med hundrevis av såkalte grottekirker. Dekorasjonene i flere av disse religiøse bygningene kan ledes tilbake til en periode mellom 600- og 1300-tallet.

Vi spiser lunsj i Belisirma og etterpå besøker vi katedralen Selime, som er hogd ut i de bratte klippeveggene.

Turen i dag er på 6 km i fortrollende omgivelser.

Dag 4 – Den underjordiske byen Kaymakli

Etter frokost begir vi oss tilbake til Ihlaradalen og Selime, der vi fortsetter å utforske denne praktfulle dalen.

Etter en vandring på 6 km blir vi hentet av buss og fortsetter til Kaymakli, den underjordiske byen. Dette samfunnsbygg i åtte underjordiske etasjer rommet inntil 20 000 innbyggere, som ved trusler fra fiendtlige angrep kunne klare seg i inntil 6 måneder. Via en labyrint av tuneller kan en i dag komme ned hele fire etasjer og se soverom, spiskammere, kjøkkener, vinkjellere, kapell med mere. Denne underjordiske byen fikk oksygen via intrikate, dype ventilasjonsganger.

Byen har sitt utspring flere århundrer før vår tidsregning. Fakta er at den var i bruk så lenge som frem til 1920-tallet.

Etter vandringen forlater vi Ihlara og fortsetter til Avanos, som ligger i Kappadokias nordre deler, der vi bor de gjenstående 4 nettene.

Dag 5 – Vandring i Den hvite dalen og Göreme

I Kappadokia finnes ett av jordas merkeligste landskap. Dette høylandet med sine dype dalsider og merkelige, naturlige skulpturer ble dannet for cirka tre millioner år siden gjennom kraftige, suksessive vulkanutbrudd, som dekte hele platået med vulkansk tuffstein. Erosjonen har gjennom vind, regn og kraftige temperaturvekslinger mellom varme somre og bistre vintre forårsaket de mest eiendommelige formasjoner i landskapet med søyler, pyramider og konformede tårn, som gir et nesten surrealistisk inntrykk. I dette besynderlige området har mennesket innrettet seg i årtusener med klippekirker og klippeklostre, sammentrengte tettsteder og underjordiske byer.

Til tross for det sterile landskapet er fargerikdommen blendende med nyanser i rødt, gult, grått og hvitt. I løpet av disse vandringer og utflukter får vi lære oss mye om denne besynderlige egnens helt unike og urgamle kultur.

Derfra kjører vi ned til den lille byen Göreme, der vi besøker det store friluftsmuseet. Under det bysantiske rikets storhetstid eksisterte det over 365 klostre i lille Göreme.

I dag er det mulighet for å se landskapet fra en luftballong, en fantastisk opplevelse! Se mer under fliken "Viktig om reisen."

Dag 6 – Vandring i Den røde dalen

Dagens vandring går i den røde dalen, Kızılçukur, på tyrkisk. Den er en av de vakreste stedene i Kappadokia. I løpet av denne vandringen får vi se små vingårder og jordbruk og ulike typer fruktdyrkinger. Vi støter også på flere, gamle grottekirker.

Etter vandringen stopper vi i Göreme og har litt ledig tid, før vi vender tilbake til Avanos.

Kvelden ledig til egne opplevelser.


Dag 7 – Den skjulte dalen og Sinasos

Den siste vandringen på reisen gjør vi i den såkalte «skjulte» eller «glemte» dalen. Vi går cirka 10 km og avslutter i den meget interessante, lille byen Mustafapasa, som for 80 år siden het Sinasos, «solens by». Byen var rik med en blomstrende økonomi. Den gresk-ortodokse befolkningen, som huset over 8 000 sjeler, ble tvunget bort. En enorm folkeutveksling ble påbegynt etter fredsavtalen i Lausanne i 1923. Totalt var det over en million grekere, som ble tvunget til å forlate sine hjem, som nå lå i Tyrkia. I motsatt retning ble 400 000 tyrkere flyttet fra sine hjem, som nå lå på gresk territorium.

I dag står flere av de store villaene tomme og overgivne til værgudenes makter. Men fortsatt kan vi avlese den velstand som en gang fantes her.

Etter at vandringen er over inntar vi vår lunsj her, før vi vender tilbake til Avanos.

Om kvelden venter en avskjedsmiddag.


Dag 8 – Hjemreise

Om morgenen flyr vi fra Nevsehir flyplassen til Istanbul. Derfra flyr vi videre til Skandinavia.


Viktig om reisen

I grunnprisen inngår

Flyreise Ankara/Nesehir via Istanbul t/r. TEMAs reiseledelse, del i dobbeltrom, måltider, utflukter, adganger og transport under reisen ifølge dagsprogrammet.


Ekstra utflukt – luftballongtur

Det er mange som forbinder Kappadokia med å sveve over fjellene og det magiske landskapet i en varmluftsballong. Skal man noen gang opp i en slik ballong er det her man skal gjøre det! Dag 5 og 6 er passende. Hvis været ikke tillater det dag 5 er det en ny mulighet under dag 6. 

Påmelding skjer etter bestilling av reisen. Vi sender ut en e-post med påmelding cirka en måned før avreise. Betalingen skjer på plass til lokalguiden.  

Aktiviteten finner plass tidlig på morgenen like etter gryningen ved soloppgang. Flyturen varer i cirka en time og avsluttes med et glass musserende vin etter landiing. Transport dit og tilbake til hotellet er inkludert. Ettersom man flyr tidlig på morgenen kolliderer det ikke med øvrig program.  


Prisene varierer avhengig av hvor mange som velger å fly. Man betaler i Euro, kontant eller med kort. Med kort er det cirka 10 Euro dyrere. Prisene under er cirkapriser.


Pris 2020: 240 EUR. 


Valuta

Tyrkiske lire (TRY).

De vanligste bank- og kredittkort aksepteres i de fleste restauranter og butikker. Uttaksautomater finnes.

Les mer under Valutaveksling »

For mer informasjon om valuta og kurs kontakt bank- eller vekslingskontor.

I reisen inngår måltider ifølge program, så pass på utgifter til øvrige måltider, drikke og forfriskninger i løpet av reisen.

Driks

Felles driks inngår ikke i prisen for reisen. I stedet anbefaler vi å å beregne 55 EUR per person til sjåfører, lokale guider, restaurantpersonale og til aktiviteter som inngår. Betales på stedet til vår Tema-reiseleder, som tar seg av fordelingen.

Klima

Klimaopplysninger og aktuelle værprognoser finnes enkelt på ulike nettsteder om vær, egnede sider er www.bbc.com eller www.yr.no.

Klær og utstyr

Et lett ullplagg kan være smart å ha med, dersom det skulle blåse eller være kjølig en dag, frem for alt på vår- og høstreisene. Det viktigste er kanskje et par solide, bekvemme sko, med tykke såler, som er gode å gå i, av typen tursko eller turstøvler. Husk også å tenke på klær som dekker skuldre og knær ved besøk i religiøse bygninger, herrer bør ha langbukser og damer skjørt som dekker knærne.

I fjelltraktene inne i landet er temperaturen som regel ytterligere et par grader lavere enn det som angis i klimatabellen. Frodig regn kan også forekomme. Ta med badetøy, da enkelte hoteller har basseng (åpne fra midten av mai). Bademuligheter i havet er mulig ved flere anledninger.

Vandringene

Vandringene er relativt lette. Landskapet er delvis kupert og går sjelden på helt flat mark. Det går ofte opp- eller ned. Noen av stiene er steinete, noe som kan være slitsomt for personer med ledd- eller ryggproblemer.

Dersom kondisjonen er normal til god, er dette likevel ikke noe problem. Personer med anlegg for svimmelhet, kan oppleve visse passasjer som vanskelige. Vi går også på stier og småveier i et urgammelt kulturlandskap med brede vyer.

Tips og informasjon om TEMAs fotturer.


Hotell/overnatting

Kommentarer

2021
Noen avganger 2021 bor vi på andre hoteller. Disse hotellene er imidlertid av samme standard.

Tyrkia

• Norske statsborgere må ha visum.

For å søke om visum elektronisk må du som norsk statsborger ha et ordinært norsk pass (rødt) eller et norsk nødpass (oransje) som er gyldig i minimum 6 måneder fra innreisedato til Tyrkia. 

Visumet bestilles på forhånd, koster 20 USD per person og kjøpes elektronisk via denne nettsiden: 
https://www.evisa.gov.tr/en/

OBS! På trinn 1, velg Norway om man er norsk statsborger der det står country/region (velg landet der passet er utstedt).

Vær oppmerksom på at om du reiser med nødpass, må du velge «Ordinary» som kategori for pass når du søker

Visum kan kjøpes fra 90 dager før avreise og frem til avreise. Obs! Viktig at visumet skrives ut og medbringes! Dette gjelder 3-måneders turistvisum, forutsatt at personen har norsk pass. Visumet er gyldig for opphold inntil 90 dager. Visumet er et såkalt «multiple entry» turistvisum. «Multiple entry» innebærer at man kan benytte et og samme visum på flere reiser, så lenge inn- og avreise er innenfor gyldighetsperioden på 180 dager og man ikke overskrider 90 dager i Tyrkia totalt.

Det må være minst en tom side i passet ved innreise.

Etter at visumperioden er utløpt må det gå minst 3 måneder før det kan søkes om nytt turistvisum

 

Andre Fotturer

Dette er inkludert i reisen

Fly t/r
Alle overnattinger
7 frokoster
4 lunsjer
5 middager
Innganger i følge program
TEMA reiseleder

Reisefakta

Dag 1

Skandinavia – Ankara. En overnatting på hotell i Ankara.

Dag 2

Ankara – Güzelyurt. 268 km. Bytur i Ankara. Frokost, lunsj og middag inngår. To overnattinger på hotell i Güzelyurt.

Dag 3

Vandring i Ihlaradalen, 6 km. Besøk i Belisirma med grottekatedralen Selime. Frokost og middag inngår.

Dag 4

Vandring i Ihlaradalen, 6 km. Buss 100 km. Utflukt til Kaymakli den underjordiske byen. Frokost, lunsj o middag inngår. 4 overnattinger på hotell i Avanos.

Dag 5

Vandring i Den hvite dalen, 6 km. Buss 25 km. Utflukt til det arkeologiske friluftsmuseet i Göreme. Frokost og lunsj inngår.

Dag 6

Vandring i Den røde dalen, 6 km. Buss 35 km. Ledig tid i Göreme for egne aktiviteter. Frokost inngår.

Dag 7

Vandring i Den skjulte dalen, 10 km. Buss 40 km. Frokost, lunsj og middag inngår.

Dag 8

Avanos – Nevsehir – Istanbul – Skandinavia. Buss 45 km. Transfer og flyreise via Istanbul. Frokost og middag inngår.

Andre Fotturer